Varför fiber?

Att få fiber till sitt hus är infrastruktur precis som vägar, vatten och el. Förra regeringen satte som mål att 90 % av alla fastigheter ska vara anslutna år 2020. Därför finns det statliga bidrag för att även landsbygden ska få sin infrastruktur tillgodosedd till ett rimligt pris. Det har bildats fiberföreningar överallt i Sverige, för det bygger också på ideellt arbete om det ska bli något!

Att fiberutbyggnaden är så viktig beror på att vi står inför och befinner oss mitt i ett teknikskifte inom telefoni, TV-mottagning och Internet. Dagens telefonnät med koppartråd och ADSL är på väg att försvinna i rask takt. Och när det gäller TV så blir det mer och mer så att vi vill titta på TV när vi själva har lust och tid. När hela familjen surfar och streamar går det åt alltmer kraft!

I dag sker så mycket på nätet. Vi utbildar oss på distans, vi uträttar bankärenden och inköp, vi kommunicerar och roar oss. Det finns så många områden där vi kan ha nytta av att vara uppkopplade på nätet på ett säkert sätt. Många anser att Internet kommer att innebära en revolution inom vården. Vi har knappt sett början. Nya användningsområden kommer hela tiden. Även om vi själva inte använder alla möjligheter nu, så vet vi att våra barn och barnbarn definitivt kommer att göra det.

Den trådlösa tekniken med 3G och 4G (och framtida 5G?), som vi också har idag, påverkas av geografiska förhållanden, avståndet till närmaste mast, hur många som använder tjänsten samtidigt och vilken radiofrekvens masten stödjer. För att få hyfsade förhållanden måste masterna stå väldigt tätt! Vill vi ha så många master?

De flesta fiberföreningar väljer formen ekonomisk förening för att äga och förvalta fibernätet och upplåta användandet till sina medlemmar. Man betalar en liten anslutningsavgift och en insats för själva anläggningen. Statsbidrag kan täcka en del  av kostnaden för oss som bor på landsbygden. Den totala kostnaden brukar ligga mellan 15 och 20 000 kronor.  Månadskostnaden för de olika tjänsterna blir lägre med fiber. Man räknar med att man tjänat in investeringen inom fyra-fem år. Och om man säljer sin fastighet är det en fördel om det finns fiber. Många husspekulanter vill kanske inte ens titta på ett hus som inte har en bra uppkoppling.

Anmäl ditt intresse hos www.prassebofiber.se

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.